BESCHERMENDE METAALCOATING VAN TIKKURILA

Een beproefd verfsysteem voor zware maritieme omstandigheden

Tikkurila coating beschermt de staalconstructies van de nieuwe passagiersterminal van de West Harbour in Helsinki.


Om de toenemende passagiersstroom te kunnen opvangen moest de West Harbour gerenoveerd worden. Het verkeer wat gebruik maakt van de haven blijft maar groeien, met name de snelle verbindingen met Tallinn doen het goed. Het huidige terminalterrein was niet langer geschikt voor het grote aantal bezoekers. Het werd te krap en ook de loopafstanden tussen de terminals en de schepen waren te lang. Daarom werd de West Harbour naar het zuiden uitgebreid. De uitbreiding geeft de haven een nieuwe terminal evenals twee nieuwe dokken voor het verkeer naar Tallinn. De terminal bestaat uit heel veel staalconstructies en grote glazen gevels.

West Harbour

De West Harbour is een prestigieus object voor Tikkurila’s industriële coatingindustrie geweest. Tikkurila ging hierbij de samenwerking aan met hoofdaannemer Normek Oy, die verantwoordelijk is voor de staalconstructies. Tikkurila zorgde er voor dat het juiste coatingsysteem gebruikt werd zodat de oppervlakken de beoogde kleuren en glans hebben. Omdat het nieuwe gebouw bestand moest zijn tegen zware maritieme omstandigheden, is het beschermd met een coatingsysteem dat in de loop der jaren uitvoerig is getest en betrouwbaar is gebleken. De coatings van Tikkurila werden, zowel binnen als buiten, gebruikt als bescherming voor de staalconstructies.

Finnpro.nl | Nieuws | West Harbour | Metaal | Tikkurila

Finnpro.nl | Nieuws | West Harbour | Metaal | Tikkurila

De gevarieerde staalconstructie en de pijlers van de West Harbour passagiersterminal werden behandeld met een duurzaam epoxy-polyurethaan systeem. De ondergrond is voorbehandeld met Temacoat GPL-S Primer, een epoxyprimer die zinkfosfaat bevat. De matte zwartgrijze en zilvergrijze oppervlakken van het gebouw zijn bereikt met de extreem weer- en slijtvaste, halfglanzende polyurethaan toplaag Temadur 50.
Aan de toplaag werd een matte pasta toegevoegd, omdat de hoofdontwerper had aangegeven dat alle stalen structuren binnenshuis een mat oppervlak moesten hebben. De bouwwerkzaamheden gingen snel. In het voorjaar van 2017 werd de nieuwste passagiersterminal in de West Harbour geopend.

Steel Structure Award

De Finse Constructional Steelwork Association kent jaarlijks de Steel Structure Award toe voor een staalconstructie-initiatief dat de ontwikkeling van de industrie bevordert. De prijs is een van de opmerkelijke architectonische prijzen, die al sinds 1980 wordt uitgereikt. Op 21 november 2017 is deze prijs uitgereikt om de kwaliteit van de West Harbor Terminal 2 te erkennen.