Een unieke geveloplossing voor 13 verdiepingen hoog houten appartementencomplex

De indrukwekkende CLT-gevelpanelen van Hoas Tuuliniitty zijn het resultaat van Siparila’s langdurige productontwikkeling. De buitenbekleding is zeer geschikt voor de bouw van hoge houten appartementencomplexen en wordt beschermd tegen weersinvloeden met de Ultra Pro coating van Tikkurila.

In de zomer van 2021 wordt in het centrum van Tapiola, Espoo, een majestueus houten appartementencomplex opgeleverd, bestaande uit 154 studio’s en 11 familieappartementen. Het 13 verdiepingen tellende Hoas Tuuliniitty is gebouwd door de Stichting voor studentenhuisvesting in de regio Helsinki. Het gebouw is naar verluidt een van de hoogste houten appartementencomplexen, gebouwd van ruimte-elementen, in Europa. In de Elementti-Sampo-fabriek in Kuhmo werden de woonelementen afgebouwd en ingericht, inclusief huishoudelijke apparaten. Van daaruit werden ze naar Espoo getransporteerd en ter plaatse op hun plek getakeld.

De geveloplossing voor het modulaire houten appartementencomplex is het nieuwe CLT-gevelpaneel, slechts 20 mm dik, dat met blinde bevestiging wordt gemonteerd. Het door Siparila Oy ontwikkelde Platta-gevelpaneel maakt diverse gevels mogelijk en versnelt het bouwproces. De constructie is een kruislings gelamineerde drielaags vurenhouten plaat, waardoor de panelen licht te hanteren en duurzaam in gebruik zijn.

“We hebben gekozen om kruislings gelamineerd, gelaagd plaatmateriaal te gebruiken, omdat dit het meest functioneel bleek te zijn, waarbij het hout het minst uitzet en krimpt. Platta geeft een breed, plaatachtig oppervlak en zorgt voor een markanter gevel dan smallere panelen. Het lichtgewicht product is ook efficiënt te installeren: een kant-en-klaar oppervlak is snel gemaakt,” zegt Olli Prättälä, Sales Director, Industry bij Siparila.

De innovatieve geveloplossing werd gekoppeld aan een betrouwbare oppervlaktebehandeling

De panelen zijn voorbehandeld op de Siparila-productielijn, waardoor ze beschermd zijn tegen vocht en de aantasting van UV-straling. Het plaatsen van de gevels met blinde bevestiging verbetert de duurzaamheid nog meer: water en vuil zullen het hout niet aantasten via de schroefgaten. 

“Een product met blinde bevestiging was ideaal voor dit project. De weerbestendigheid wordt sterk verbeterd wanneer de verflaag niet wordt doorbroken door bevestigingsmiddelen”, aldus Prättälä. 

Siparila en Tikkurila kennen een langdurige samenwerking. Door samen te experimenteren werd een functionele oppervlaktebehandeling gezocht voor de unieke gevel van Hoas Tuuliniitty.

“We hebben verschillende Tikkurila verfsystemen getest en zijn uitgekomen bij een drielaagse Ultra Pro 30 behandeling. Deze industriële coating geeft een zeer goede bescherming tegen weersinvloeden. Daarnaast werkt het product erg prettig op de productielijn. Een oppervlaktebehandelingssysteem is altijd een combinatie van verschillende elementen en wij vertrouwen volledig op de door onze partner gekozen oplossing. Ultra Pro is al geruime tijd op de markt en wordt erg gewaardeerd door klanten. Tikkurila, op zijn beurt, vertrouwde ons product. We hebben een zeer prettige en natuurlijke samenwerking.”
Olli Prättälä, Verkoopdirecteur, Siparila Oy

“We hebben veel weertesten uitgevoerd met deze coating om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor het CLT-paneel. Ultra Pro hecht direct op hout en is zelfs bij lage temperaturen flexibel; vocht zorgt er immers voor dat hout in verschillende mate beweegt in lengte en breedte. De coating moet flexibel zijn en deze bewegingen kunnen opvangen. Ook de achterkant van de gevelpanelen is behandeld met Ultra Pro, wat bijdraagt aan het vertragen van de opname van vocht in het hout,” zegt Joni Repo, Key Account Manager, Wood Industry Paints bij Tikkurila.

Een indrukwekkende gevel is zowel esthetisch als technisch duurzaam

De gevel van Hoas Tuuliniitty moet bestand zijn tegen aanzienlijke windbelasting en blootstelling aan weersinvloeden. Daarnaast moest de gevelarchitectuur van het houten appartementencomplex, dat op een toplocatie in het centrum van Tapiola is gebouwd, nog opvallender worden door verticale contouren. “De keuze van de geveloplossing van het gebouw werd bepaald door technische eisen en esthetische waarden. De constructie van de panelen in combinatie met de oppervlaktebehandeling en bevestigingsoplossingen zorgen voor een intact oppervlak tegen weersinvloeden.
“Dit is een hoog, relatief massief gebouw op een prominente locatie. De gevelarchitectuur moest verticale contouren, kleuren en structuur hebben. In eerste instantie besloten we samen met de bouwkundig ontwerper om een combinatie van dikke horizontale houten panelen en staalplaat te gebruiken, maar de panelen van Siparila kwamen precies op het juiste moment op de markt en we besloten om het staal te vervangen door CLT-panelen. Ze voldoen aan de bouwkundige eisen en geven het houten gebouw een esthetische waarde”, aldus Turtiainen.

Houtbouw wint aan populariteit

Zowel Prättälä als Turtiainen zien een sterke groei in de houtbouw. Als duurzaam en hernieuwbaar bouwmateriaal, dat bovendien bijdraagt aan het wooncomfort, zal hout de komende jaren steeds vaker en veelzijdiger worden toegepast. “Er is momenteel veel vraag naar hout. We zijn actief op vijf locaties en hebben aanzienlijke investeringen gedaan om de capaciteit in onze fabrieken te vergroten. We exporteren ook veel hout”, zegt Prättälä. “Houtbouw is mainstream aan het worden. Bij het ontwerpen van woningen heeft hout veel goede eigenschappen: thermische bruggen zijn beter beheersbaar, en hout stimuleert divers bouwen. Vanuit architecturaal oogpunt is hout nu al meer een faciliterende dan een beperkende factor,” stelt Turtiainen.

Heeft u vragen over een van onze producten of wilt u een prijsopgave ontvangen, neem dan contact met ons op.