Topklasse, watergedragen brandbeveiliging voor houten oppervlakken

Hout is een populaire keuze voor bouwmateriaal vanwege zijn sterkte, esthetische, akoestische en thermische eigenschappen. Het heeft ook een lagere milieu-impact in vergelijking met bijvoorbeeld beton. Gemeten over de levensduur – van de kap tot en met de productie, het transport, de installatie, het gebruik, het onderhoud en de verwijdering of recycling – verbruikt hout minder energie en produceert het minder kooldioxide dan beton.  Het gebruik van hout, in bepaalde soorten gebouwen, kan echter worden beperkt door brandpreventievoorschriften. Er zijn verschillende manieren om houten oppervlakken tegen brand te beschermen en het gebruik van brandvertragende producten is er een van.

Fontefire WF

Fontefire WF coatings zijn ontworpen om het hoogst mogelijke niveau van brandbeveiliging te bieden voor zowel buitenbekledingen als houten binnenmuren, daken en decoratieve panelen. Bij blootstelling aan hitte zetten de Fontefire WF producten uit en vormen een isolerende schuimlaag op het behandelde oppervlak. De producten zijn gecertificeerd met brandwerendheidsklasse B-s1, d0, dit is het hoogst mogelijke voor houtmateriaal volgens de norm EN 13501-1:2007+A1:2009. Houten panelen en platen behandeld met brandvertragende producten worden gebruikt in woongebouwen, kinderdagverblijven, scholen en andere openbare gebouwen die, normaal gesproken, door veel mensen tegelijk worden bewoond of bezocht.

Fontefire WF producten zijn ontworpen voor industriële toepassingen en productielijnen. De producten zijn eenvoudig aan te brengen en drogen snel. Het toepassingsproces wordt op deze manier versneld waardoor de productiedoorvoer wordt verhoogd en de kosten worden verlaagd.

Finnpro.nl | Fontefire WF brandvertragende coating voor hout | Tikkurila

Brandbeveiliging voor staal

Naast hout worden brandwerende coatings ook gebruikt om metaal te beschermen tegen de gevolgen van brand. Het behandelen van constructiestaal met deze opschuimende coating vertraagt de verwarming van het staal en geeft daarodoor extra tijd voordat het staal een temperatuur bereikt waarbij het draagvermogen verliest. Deze extra tijd maakt de evacuatie van het gebouw en een kans voor de hulpdiensten om de brand te controleren mogelijk. Opschuimende coatings zijn verven die onder invloed van warmte opzwellen tot een beschermende, isolerende en poreuze laag. Deze isolerende laag kan tot 50 keer de oorspronkelijke dikte van de aangebrachte coating hebben.

Finnpro.nl | Fontefire ST 60 brandvertragende coating voor metaal | Tikkurila

Fontefire ST 60

Fontefire ST 60 is een watergedragen, ééncomponent opschuimende coating die gebruikt kan worden voor de brandbeveiliging van stalen constructie-elementen in het interieur. De beschermende werking is gebaseerd op een sterke warmte-uitzettingsreactie die resulteert in de vorming van een isolerende schuimlaag. Zelfs een dunne laagdikte biedt uitstekende brandwerende eigenschappen.

  • Staalwerk in omgevingscondities volgens norm ETAG 018-2 type Z2.
  • Concurrerende laagdikte
  • Voor verschillende maten constructiestaal “H” en “I” balk- en kolomprofielen met een brandweerstandsclassificatie tot R60
  • Voor ronde en rechthoekige/vierkante holle kolommen met een brandweerstandsclassificatie tot R90
  • CE-gemarkeerd (ETA 15/0442)
  • Zeer laag VOS-gehalte (17 g/liter)
  • Tot 90 minuten brandwerend

Wilt u meer weten over onze brandvertragende coatings of een van onze andere producten neem dan vrijblijvend contact op!